Twitter’da 280 Karakter Dönemi Başlıyor!

Tweet’lere 140 karakter sınırı yüzünden sığdıramadığınız düşünceleriniz, esprileriniz ve nicesi artık daha geniş bir alana kavuşuyor. Twitter’un duyurduğu yeni 280 karakter sınırlaması size yazılarınız için 2 kat daha fazla yer sunacak.

Twitter Kurucusu Jack Dorsey‘nin de kendi hesabından tam 280 karakterlik bir Tweet ile duyurduğu bu yenilik Twitter için devrim niteliğinde.

Peki, Twitter bunu neden yaptı?

Twitter orijinal 140 karakter sınırını, Tweet’leri SMS’lerin 160 karakter sınırına sığdırmak için belirlemiş. Aradaki 20 karakter farkını da kullanıcı isimlerini sığdırabilmek için düşmüş. Başlangıçta Tweet‘leri kısa ve kolay okunabilir hale getiren bu durum, zamanla mecranın en tanımlayıcı özelliği oluverdi. Ancak zaman Twitter’a daha uzun süre cömert davranmadı. Büyüme ivmesi yavaşlayan ve reklam seçeneklerinde 140 karakter sınırından şikayetçi birçok reklamveren bulunduran Twitter, yeniliğe ihtiyaç olduğunun farkına vardı. Birkaç söylentiyle başlayan karakter sınırlamasındaki esnemeler ile önce Tweet’lerdeki link ve fotoğrafları, ardından da mention’ları 140 karakterden düşmemeye başladı.

Tweet uzunlukları her ülkede sorun yaratıyor mu?

İngilizce, İspanyolca, Almanca gibi her harfin tek sese karşılık geldiği diller karakter sınırlamasına en çok takılan diller. Oysa alfabeleri dolayısıyla Japonca, Çince ve Korecede bu sorunla karşılaşılmıyor. Japonca üzerinden örneklendirmeye giden Twitter durumu şu grafikle açıklıyor:

Bu grafiğe göre Japonca Tweet’lerin sadece %0,4’ü karakter sınırına takılırken, İngilizce Tweet’lerin %9’u 140 karakter sınırına sığmakta zorlanıyor. Bunun sebebi de Japon alfabesinde tek karakterle daha çok anlam ifade edebilen kanji karakterlerinin doğal yapısından kaynaklanıyor. Ortalama bir Japonca Tweet 15 karakter iken İngilizce Tweet’ler bunun 2 katından fazla tutuyor!

O zaman Twitter’ı yeni dünyasına alışmaya başlaması için biraz kendi başına bırakalım. Twitter kitlesi de bu durumu umuyoruz ki sıcak karşılayacak. Twitter’ı Twitter yapan bir özelliğe veda ederken aslında bu mecranın başka özelliklerinin gerçek değerini oluşturduğunu göreceğiz.

Henüz yorum yapılmamış

Bir Yanıt Bırak