Facebook’ta Marka Yönetimi için 25 İpucu

En son verilere göre yaklaşık 20 milyon Türk kullanıcıya ulaşan Facebook, markalar açısından mevcut ve potansiyel müşterileriyle iletişim ve pazarlama faaliyetleri açısından eşsiz fırsatlar sunan bir platform olarak dikkat çekiyor.

Markanızın Dijital PR ve Online İtibar Yönetimi çalışmalarıyla birlikte Sosyal Medya Pazarlama stratejilerine ciddi şekilde katkı sağlayabilecek bu kanalın doğru kullanımı da hiç kuşkusuz markanız açısından büyük önem taşıyor.

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bir çok marka Facebook’u bir çok faaliyetini konumlandırabileceği bir araç olarak görmeye başladığı noktada, markalar için Facebook stratejilerini belirlemede faydalı olabilecek dijital stratejileri sizler için derledik.

1. Çekici Bir Profil Oluşturma: Facebook’ta yapılacak çalışmaların ilk adımını atmadan önce mevcut amaçlar üzerinden hareketle potansiyel müşterilerle nasıl bir iletişime geçileceği planlanmalıdır. Bunun sonrasında ise profilin oluşturulmasına başlanmalı ve işe yarar bilgiler hazırlanarak hedef kitleye hitap edilmelidir. Profilin her bölümünün doğru doldurulmalı ve bir profil resmi eklenmelidir.

2. Konuyla Alakalı Arkadaşları Eklemek: Arkadaş listenizin genişliği kuşkusuz pazarlama hedefinizi doğrudan etkileyecektir. Sektörünüzle alakalı kişilerle ve gruplarla temas kurarak arkadaş listenizi hedefinizle paralel şekilde genişletin. Profilinize sadece iş ilişkisi kurabileceğiniz ve dahil olduğunda profilinize değer katabilecek insanları davet edebilirsiniz.

3.Gruplara Katılın: Facebook bünyesinde milyonlarca grup mevcuttur, bu gruplar sizlere işinizi geliştirme imkanı tanır. Kendi sektörünüzün önde gelen Facebook gruplarını araştırmalı ve bunlara dahil olarak bilgi alışverişine girmelisiniz. Gruplara kabul olmanızdan itibaren gruba değer katmaya özen gösterin, işe yarar bilgiler paylaşın ve tartışma konularına dahil olmaya çalışın.

4. Bir Grup Kurun: Facebook profilinizi aktif hale getirdikten sonra istediğiniz konuyla ilgili grup kurma özgürlüğüne sahipsiniz. Yaratıcı olun ve size pazar araştırması verileri sağlayacak konuları tercih edin. Bu sayede ilgili insanlardan yararlı bir ağ kurabilir, ürün ve hizmetlerinizi bu kanaldan tanıtabilirsiniz.

5. Diğerlerinin Profillerine Yorum Yazın: Facebook, ilişkiler kurmak içindir. Bu ilişkileri kurmanın bir yolu ise diğerlerinin profillerine yorum yazmak ve onlara yardımı olacağını düşündüğünüz linkleri paylaşmaktır. Başkalarının profillerine yorum yapmanız diğer daha geniş bir Facebook kitlesince fark edilmenizi sağlayacaktır.

6. Blogunuzu Facebook’tan destekleyin: Facebook’ta daha geniş kitlelere hitap etmenin diğer bir yolu ise şirket blogunuzu profilinizle paralel kullanmanızdır. Profilinizdeki RSS ayarını yaptığınızda blogunuzdaki her yenilik Facebook profilinizden duyurulacaktır. Bu sayede zahmetten kurtulacaksınız ve Facebook kitleniz tüm yeniliklerden haberdar olacak.

7. Önemli Olayları Bildirin: Facebook profiliniz firmanızın düzenlediği organizasyonları ve aktiviteleri duyurmak için ideal bir alandır. Aktiviteler düzenlendikten sonra katılımcıların bıraktığı yorumlar sayesinde geri dönüş almak da mümkündür.

8. Buluşmalar Organize Edin: Facebook’da iyi takip edilen bir profil oluşturduktan sonra buluşmalar düzenleyerek fikir alışverişine ortam sağlayabilirsiniz. Arkadaşlarınız ve işinizle ilgilenen diğer insanları bir araya getirmiş olursunuz.

9. Geri Dönüş Almak: Facebook sayfaları paylaşımın ve katılımın hızlı ve devamlı olduğu ortamlardır. Bu nedenle müşterilerden belli bir hizmet veya ürün hakkında geri dönüş almak mümkündür. Yaratıcı olmak ve müşterilere değer sağlamak önemli, bu sayede kritik konular hakkında müşterilerin fikri alınarak işi geliştirmek adına bilgi veri toplanabilir.

10. Daha İşlek Bir Profil: Bazı durumlarda Facebook profiliniz firmanızın websitesi ve blogundan fazla ziyaret edilebilir. Bunu problem etmek yerine durumu fırsata çevirerek, websitenize ait linklere ve blogunuza girdiğiniz yeni makalelere Facebook profilinizde yer vermeniz yerinde bir hamle olacaktır.

11. Sosyal İmleme Girişlerinizi Duyurun: Digg ve Stumbleupon gibi sosyal imleme sitelerine yerleştirdiğiniz blog yazılarınızı Facebook durum iletisi bölümünden duyurmak kitlenizin blog yazılarınızı takip etmesini kolaylaştırır.

12. Sektörünüzü Takip Edin: Facebook bünyesinde, mevcut her sektörle ilgili pazar bilgisi bulunmaktadır. Araştırma yapmak, farklı profilleri ziyaret etmek, gruplara katılmak, hayran sayfalarına yorumlar yazmak ve tartışma konularına dahil olmak, sektörü takip etmek için kullanılan anahtar yöntemlerdir.

13. İş İlanı Yayınlayın: İşiniz yerel de olsa Facebook’u kullanarak işinizi büyütmenize yardımı olabilecek insanlara ulaşabilirsiniz. İş ilanını profilinizde yayınladığınızda geri dönüş yapan kişilerin profillerini ziyaret ederek kişiler hakkında geniş bilgiye ulaşabilir hatta daha önceki işverenlerinin kendileri hakkında yazdığı yorumları görebilirsiniz.

14. Sektörün Kanaat Önderleri ile Bağlantı Kurun: Sektörlerinin kanaat önderleri ile bağlantıya geçmek tüm şirketleri için iyi bir adımdır. Sektördeki kanaat önderlerini araştırmak ve arkadaş listesine eklemek ve bunun sonrasında o kişilerle bağlantı kurmak gerekir. Bu önemli kimselere değerli bilgiler sağlamanız karşılığında onlar da size katkı sağlayacaktır.

15. Sektörel Haberleri Paylaşma: Kanaat önderi olmaya çalışmak Facebook’ta uygulanabilecek güçlü stratejilerdendir, bu sayede Facebook’ta çok vakit harcamadan geniş kitlelere ulaşmak mümkün olur. Eğer sektörünüz hakkında geniş bilgiye ve tecrübeye sahipseniz bu değerli bilgileri Facebook’ta paylaştığınızda kişiler sizi eklemek isteyecektir ve kitlenizde organik bir büyüme olacaktır.

16. Müşteri Hizmeti Sağlamak: Ürünler ve hizmetler hakkında sorulan sorulara hızlı ve kolay cevaplar verilerek müşteri hizmeti sağlanır. Halka açık ortamda sorulara verilen yanıtlar, aynı soruların cevabını arayan birçok insana ulaşmanızı sağlayacaktır.

17. Proje İletişimi: Bir projenin üstünde çalışan birden fazla insan kolaylıkla Facebook sayesinde iletişim kurabilir. Facebook profilinizdeki “duvar” bölümünü kullanarak etkin grup iletişimi birçok farklı proje için oluşturulabilir.

18. Blogger ve Gazetecilere Haber Sağlama: Basın bültenleri işinizi görmeye yetmiyor mu? Facebook kanalıyla fikirlerinizi gazetecilere ulaştırabilirsiniz. Bu konularla ilgilenip ilgilenmediklerini görebilmek için öncesinde o kişilere mail de atabilirsiniz.

19. Müşteri İzleme: Eğer müşteri firmalar hakkında insanların ne düşündüklerini merak ediyorsanız, Facebook bu iş için idea bir araç. Facebook’un arama özelliğini kullanarak istediğiniz firma ile ilgili tartışma ve yorumlara ulaşabilirsiniz.

20. Rekabet Araştırması: Yine sadece Facebook’un arama özelliğinden yararlanarak müşteri izleme konusunda bahsettiğimiz gibi rekabet araştırması yapılabilir. Facebook’taki rakiplerinizi belirledikten sonra onların durum iletilerini takibe alarak işlerini nasıl yürüttüklerini anlayabilirsiniz.

21. PR Aracı: Bazen kötü şeyler olur. Bu durumlarla karşılaşıldığında, kriz ortamında saklanmak yerine proaktif olarak durumu kendi bakış açınızdan kitlenizle paylaşmalısınız. Krizin hasarını minimuma indirecek çalışmaları Facebook’u kullanarak yönetebilirsiniz.

22. Yarışma Ortamı Yaratma: Herkes yarışmalara katılmayı sever. Facebook’ta düzenleyeceğiniz yarışmalar heyecan verici bir ortam yaratmanıza ve arkadaş listenizi büyütmenize yarayacaktır.

23. Sanal Hediyeler Gönderin: Önemli müşterilere ve çalışanlara Facebook’tan hediyeler göndererek verdiğiniz değeri hissettirebilirsiniz.

24. Facebook Aplikasyonları Yükleyin: Facebook’un hızlı yükselişinin ardında 3. şahısların tasarladığı aplikasyonlar vardır. Biraz vakit ayırıp en çok tercih edilen aplikasyonları görebilirsiniz. Bu araçları kullanarak hedef kitlenizle nasıl bir etkileşime geçeceğinizi planlayabilirsiniz.

25. Facebook Reklamları: Zaman geçtikçe Facebook reklamları da Google’dakiler kadar önemli olmaya başlıyor. Facebook’un özellikleri hedef kitlenize ulaşmanızı uygun fiyata sağlıyor ve şimdi ulaştığınızdan çok daha geniş bir kitleye ulaşmanıza yardımcı oluyor.
Sosyal medya kampanyasına ayırdığınız zamana bağlı olarak bu fikirlerden birkaçını uygulamaya karar verebilirsiniz. İşin önemli adımları; plan yapmak, amaçları belirlemek ve bu amaçlara en hızlı ve etkili şekilde ulaşmayı sağlayacak fikirleri oluşturmaktır.
Tüm sektörler farklıdır ve farklı stratejileri gerektirirler. Bir fikir hiç denenmediyse bu o fikrin uygulanmaması gerektiği anlamına gelmez. Yaratıcı ve eğlenceli olmak ve Facebook’taki çalışmaların tadını çıkarmak güzel olacaktır. Bu sayede çok daha iyi sonuçlar yakalamak mümkündür.

Kaynak: http://www.insidefacebook.com
http://prevailpr.com

Henüz yorum yapılmamış

Bir Yanıt Bırak