Instagram Yalan Bilgiye Savaş Açıyor
Yalan haberler, sahte bilgilerle yazılmış yanlış yönlendirici içerikler… Bunlar internette görmeye oldukça alışkın olduğumuz ve çözümü neredeyse imkansız sorunlar… Hatta böylesine anonim bir ortamda asla çözülemeyeceğini söylemek bile aşırı olmaz. Ancak, yine de sosyal medya mecraları bu soruna karşı kayıtsız kalamıyor ve yalan haberlerle mücadele etmeye çalışıyor. Bu yöndeki en son girişimlerden bir Instagram‘dan geldi.
Gördüklerinize güvenmenizi istediğini söyleyen Instagram, son duyurusuna göre sadece ABD’de uygulanan üçüncü parti bilgi doğrulama hizmetini tüm dünyaya açtı. Bu hizmete göre yalan bilgi olduğu tespit edilen içeriklerin ve bu tür içerikleri sürekli paylaşan hesapların etiket (hashtag) aramalarında ve Keşfet bölümünde görünmesi zorlaştırılıyor. Ayrıca, içeriğin altında bilginin şüpheli durumuna dair bir ibare yer alıyor. İbare, ister akışta ister doğrudan mesajlarda olsun, dünyanın tüm yerindeki kullanıcıların görebileceği şekilde yayınlanıyor.
Görsel tanıma teknolojisi ise içeriğin benzerlerini başka hesaplarda da tespit edip bulduklarının altına yine aynı ibareyi yerleştiriyor. Ayrıca, Facebook’ta yayınlanmış ve yalan bilgi içeriği tespit edilen paylaşımların tıpkıları Instagram‘da varsa, onlar da bu ibareyle işaretleniyor.
Peki, bu “yalan bilgi ibaresi” nasıl bir şey?
En yukarıdaki fotoğrafta da görebileceğiniz gibi ibare, bilgi doğrulayıcılar tarafından verilmiş değerlendirmeleri gösteriyor. Değerlendirmeler doğru bilgiyi içeren, güvenilir makalelere linkle yönlendirme yapıyor.
Yanlış bilgi içeren içerikler sadece yapay zeka algoritmaları tarafından bulunmuyor. Kullanıcılar da “Yanlış Bilgi” içerdiğini düşündüğü içerikleri Instagram’a raporlayabiliyorlar.