Sosyal Medya Nedir?

Nedir bu herkesin dilindeki Sosyal Medya söylemi? Gelin bu birleşik terimi parçalayalım ve kavramları ayırarak inceleyelim.

Medya; insanların, olaylar ve diğer insanlarla kurduğu bir iletişim ortamıdır. Bu ortamda ise gazete,televizyon, dergi, internet gibi araçlar aracılığı ile iletişim gerçekleşiyor.

Peki nereden geliyor bu “sosyal”? Sosyal sözcüğü toplum ve toplumsal olgular için kullanılır. Bu durumda Sosyal Medya tanımı, iletişim aracının toplumun kendisi olduğu bir kavram haline geliyor. Kısaca özetlemek gerekirse Sosyal Medya, kişinin kendisinin ürettiği içeriği, yayınladığı ve paylaştığı her türlü platformun genel adıdır. Klasik medyadan en büyük farkı, karşılıklı bir iletişimin söz konusu olmasıdır. Kişilerin birbirleriyle, kurumların kişilerle doğrudan iletişim kurabildiği ve geri dönüş alabildiği bir platformdur.

Örneğin, televizyonda bir haber izlediğinizde ya da gazetenizi okurken, siz o bilgiyi alırsınız ancak konuyla ilgili şahsi yorumunuzu en fazla çevrenizdekilere sözel olarak aktarabilirsiniz. Oysa kendi blogunuzda ya da üyesi olduğunuz her an telefonunuzdan bağlandığınız çılgın sosyal ağ aracılığı ile o an edindiğiniz ilginç bilgiyi yüzlerce hatta binlerce kullanıcıya aynı anda ulaştırabilirsiniz. İşte bu kadar, siz de sosyal medyanın bir parçasısınız.

Peki, Sosyal Medya sadece içerik üretmeniz, tüketmeniz ve paylaşmanız için mi? Tabii ki hayır! Günümüzde birçok marka sosyal ağlarda yerini alıyor. Sosyal ağlarda takip edilmek için çeşitli yarışmalar yapıyor ve hediyeler dağıtıyor. Önemli olan, hedef kitle ve potansiyel müşteriler ile doğrudan iletişim kurabilmek. Bu şekilde markanın müşterileri de ciddiye alındıklarını hissediyor. Herhangi bir şikâyetleri olduğunda markanın kendisine derdini anlatabiliyor ve sorunu doğrudan çözümleyebiliyor. Markalar için sosyal medya hem pratik hem tasarruflu. Hakkınızda konuşulanları takip edebilir ve cevap verebilirsiniz. Yaptığınız reklam kampanyasını duyurmak mı istiyorsunuz? İlgi çekici bir hale getirmiş olmanız yeterli. Haberi yayın ve olacakları izleyin! ” Daha fazla bilgi isterseniz; “Sosyal Medyada Markanızı Yönetmek için 5 Temel İpucu”  yazımızı okuyabilirsiniz.

Sosyal Medya Nerededir, Neye Benzer?

Sosyal Medyanın tanımını yaptıktan sonra şimdi de sıra Sosyal Medya web sitelerinden bahsetmeye geldi. Sosyal medya çok kapsamlı bir kavram olup, çok çeşitli web sitelerini kapsamaktadır. Bu web sitelerinin ortak bağı size web sitesi ve ziyaretçileriyle paylaşım olanağı tanımasıdır. Söz konusu etkileşimi ölçülebilir teknikler, internet ve internet tabanlı teknolojiler desteklemektedir. Bu sayede oluşacak sosyal medya platformlarında tek kişiden bir topluluğa ya da bir topluluktan diğer topluluklara yayınlanan bilgilerin ulaştırılması mümkün kılınmıştır.

Sosyal Medyanın Ortak Yapıları;

*İnternet ve mobil cihazları da kapsayan, elektronik paylaşımı destekleyen arama teknolojilerine sahip olması,

*Kendilerine özgü konseptin, sloganların ya da içeriğin akılda kalıcılık oranının yüksek olması,

*Yazılı basının yeniden tasarlanmasına ve yayınlanabilmesi olanakları şeklinde sıralanabilir.

Sosyal Medya Web Sitelerine Örnek Olarak;

İletişim ve Paylaşım Amaçlılar: Fikir ve yazılarınızı yayınlayabileceğiniz, arkadaşlarınızı bulup, takip edip ya da ekleyip profil oluşturabileceğiniz, gruplar kurup kullanıcılar arasında fikir alış verişinde bulunabileceğiniz sitelerdir.

* Bloglar: Blogger, LiveJournal, Open Diary, TypePad, WordPress, Vox, ExpressionEngine, Xanga
* Mikro Bloglar: FMyLife, Jaiku, Plurk, Twitter, Tumblr, Posterous, Yammer
* Sosyal Ağlar: Bebo, BigTent, Elgg, Facebook, Geni, Hi5, LinkedIn, MySpace, Ning, Orkut,
* Sosyal Ağları Tek Sitede Toplayanlar: NutshellMail, FriendFeed
* Etkinlikleri Yayınlayanlar: Upcoming, Eventfu, Meetup

İşbirlikçiler: Yeni içerikler ekleyip, mevcut içeriklere müdahale edebileceğiniz sitelerdir. Ayrıca bilgi alıp, paylaşabileceğiniz ve bunları etiketleyebilmenize olanak sağlayan sitelerdir.

* Wikis: Wikipedia, PBworks, Wetpaint
* Sosyal İmleme: Delicious, StumbleUpon, Google Reader, CiteULike
* Sosyal Haber: Digg, Mixx, Reddit, NowPublic

Multimedya: Fotoğraf ve videolarınızı paylaşıp yorum yapabileceğiniz ve oy verebileceğiniz sitelerdir.

* Fotoğraf ve Sanat Eserleri Paylaşımı: deviantArt, Flickr, Photobucket, Picasa
* Video Paylaşımı: YouTube, Viddler, Vimeo, Sevenload, Dailymotion
* Canlı Olarak Yayınları Takip Edebileceğiniz: Ustream.tv, Justin.tv, Stickam, Skype
* Ses ve Müzik Paylaşımı: imeem, The Hype Machine, Last.fm, fizy

Eleştiri ve Fikirlerin Paylaşıldığı:

* Ürün Eleştirileri:Sikayetvar
* Şirket Eleştirileri: Customer Lobby, Yelp
* Kişilerin Soru ve Cevapları: Yahoo! Answers, WikiAnswers, Askville, Google Answers

Eğlence:

* Medya ve Eğlence Platformları: Cisco Eos
* Görsel Dünyalar: Second Life, The Sims Online, TerraOnline Gaming
* Oyun Paylaşımı: Miniclip, Kongregate

Diğer:

* Bilgi Toplayıcılar: Netvibes, Twine

* Sosyal Medya İzleme: Sysomos Heartbeat


Sosyal Medya web siteleri yukarıda adı geçen örneklerden ibaret değildir. Sizi davet eden ya da üye olabildiğiniz herhangi bir web sitesi bu örneklere dahildir.

Son olarak sosyal medya her gün değişmekte ve gelişmektedir. Sosyal medyada var olmanın temel şartlarına sonraki yazımızda değineceğiz ancak püf noktalar, yeni şeyler denemek, küçük hatalar yapmak, sonrasında doğru cevapları öğrenmek ve yeni şeyleri denemeye devam etmektir.

Henüz yorum yapılmamış

Bir Yanıt Bırak